Wednesday, November 29, 2006

Stupe Blog in Bahasa - Almost LEGAL way to tint your car

:) Hamba bukan kedekut, tapi pasal next year ada operasi besar besaran untuk tangkap keta yang tinted gelap gelap, hamba tak nak ambik risk la. adding that i have a baby now, budget also shrink sikit la...

keta dah ada satu layer tinting biru, tapi tak cukup puas pasal kalau cuaca siang hari, for sure mata sepet aku tak leh buka.

Memang planning nak kasi tinting sama itu cermin besar belakang, cermin passenger and the two triangle.

so, hari tuh, hamba gie jalan jalan kat Tesco. Jumpa car visor yang jenis letak kat cermin. Dapat pulak yang besar pulak tuh. Turun balik and ukur balik cermin keta...cermin passenger matrix belah belakang is 480 x 600. Yang dioffer jual at RM4.90 per pair is 480x 550.

apa lagi, hamba siap rembat 2 set....kira satu set kasi pasang satu cermin, kasi overlap, kasi gelap.

this is how it looked like:



lepas tuh, ada pulak issue cermin besar belakang. Cermin belakang keta kiter is 1000x380 kira kecik tuh beb...(ukuran diambik di tengah cermin)

yang dijual pada harga rm5.90 is 1000x500, for sure tak muat...

tapi nampak yang boleh dipakai di kancil is saiz 990x400...kira boleh la tuh!

yang triangle pulak, hamba pakai surat khabar ambik saiz, kira macam buat moulding la...

lepas tuh, hamba ambik static screen yang dijual pada harga rm9.90 sepasang dan gunting ikut mould.

harga siap pasang tinting almost legal is RM4.90x3 +RM9.90 = RM24.60

effectnya almost macam dah tinting belah belakang macam MPV yang besar-besar/recond dari Jepun.

Kalau ada road block JPJ, cuma tanggal jer dah jadi fully legal.
:)


Belakang mali


Tepi - before


Tepi - After

Tinting macam nie pun pasal si Ryan. Mana tau, kang masa bawak jalan si matahari kuat menyinar, nanti Ryan buta. Lepas tuh, mungkin jugak ada privacy sket masa nak menyusu kan?

:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...